Hardox in my body

Ook recycling- en reparatiebedrijven zelf moeten veel incasseren. Winstmarges onder druk, zorgen om de veiligheid van medewerkers, strengere milieuvoorschriften en een groeiende hoeveelheid afval, vormen enorme uitdagingen. 

De verwerking van afval is meer dan alleen de intensieve dagelijkse afwikkeling zelf – het betreft ook tijd- en geldverlies door de uitvaltijden van apparatuur. Veel professionele recycling- en reparatiebedrijven weten dat ze één factor in de afvalverwerking wel kunnen controleren: de kwaliteit van hun apparatuur. In een bedrijfstak waarin productiviteit essentieel is, vergt het staal als de grondstof voor de geproduceerde apparatuur meer aandacht. In werkelijkheid kunnen de eigenschappen van het staal in combinatie met de keuze van het juiste staal voor de toepassing of het proces de apparatuur letterlijk maken of breken.

Dit artikel bekijkt Hardox®, de 'harde, robuuste slijtplaat' van staalproducent SSAB, dat bekendstaat als het beste slijt- en schuurvaste staal in de bedrijfstakken bouw, sloop en recycling. 

 

Hoe hard en robuust is het staal?

Hardox®-staal heeft een grote variëteit aan kwaliteiten, breedtes en diktes. Belangrijker nog dan de kwaliteit of de dikte is de juiste balans tussen hardheid, robuustheid en verwerkbaarheid. Dit is essentieel voor een optimaal ontwerp van apparatuur en toebehoren, om uitstekende prestaties in een vijandige omgeving te bereiken. 

Hardheid en robuustheid zijn meer dan alleen marketingtaal. Het zijn de machinebouwkundige begrippen die de materiaaleigenschappen beschrijven. Hieronder vindt u een paar belangrijke definities.

Hardheid De weerstand van het staal tegen doordringing en blijvende vervorming (in de vorm van deuken, krassen, schuren, snijden, enz.) bij wrijving met het oppervlak. Hoe harder het staal is, des te geringer de doordringing. Voordeel: randen schurend materiaal kunnen niet in een hard oppervlak snijden, wat de slijtage beperkt. 

Uitharden Een hittebehandeling waarbij het staal wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en vervolgens gecontroleerd gekoeld wordt. Dit verbetert niet alleen de hardheid van de buitenlaag, maar ook van de staalkern. Voordeel: doorgaande hardheid levert betere prestaties op dan enkel een harde buitenlaag.

Hardheid Het vermogen van staal om energie op te nemen en breuken tegen te gaan. Hiervoor zijn zowel sterkte als buigzaamheid nodig, zodat vervorming onder fysische spanning mogelijk is zonder te breken. 

Voordeel: een robuust materiaal wat meegeeft, is bestand tegen scheuren bij blootstelling aan plastische vervorming.

 

Een kritische blik op Hardox®-staal in recyclingapparatuur

Met een unieke combinatie van doorgaande hardheid en robuustheid, bezit Hardox®-staal structurele eigenschappen die het anders maken dan conventioneel schuurbestendig staal, dat gevoelig is voor scheurtjes en slijtage en daardoor regelmatig vervangen moet worden. Meestal is een harder staal minder vormbaar en ook minder goed te lassen. De robuustheid van Hardox®-slijtplaten betekent dat ze bruikbaar zijn als constructiestaal, dat producenten kunnen buigen, vormen en lassen zonder verlies van de eigenschappen. In combinatie met de hoge buigzaamheid maakt dit intelligente ontwerpen mogelijk, waarbij minder staal wordt gebruikt voor een blijvend sterk product met optimale prestaties.

Bij de Australische producent van recyclingapparatuur, Pacific Shredder, wordt Hardox®-staal gebruikt voor de productie van shredders die een auto in een paar seconden tot schroot verwerken. In feite is de shredder een trommel van 60 ton, bestaande uit 11 roterende schijven met daaraan bevestigd 12 of 16 hamers van mangaan. De rotor draait met 500 tpm en de hamers slaan de auto tegen een reeks aambeelden, breekijzers en roosters. De binnenkant is bedekt met slijtplaten die zorgen dat het rondvliegende metaal de constructie niet aantast. 

Hardox®-slijtplaten helpen bedrijfstijden te optimaliseren en verminderen de onderhoudskosten en bedrijfskosten op de lange termijn. Want een storing betekent voor dergelijke bedrijven meer dan alleen productiviteitsverlies. Er is een kraan van 200 ton nodig om de rotor voor reparatie uit de apparatuur te tillen. Duurzaamheid is dus het sleutelwoord. Gezien de aard van de bedrijfstak is één van de weinige mogelijkheden voor verbetering van de marges, een langere gebruiksduur van de shredder. "De extra dikte en robuustheid geeft onze shredders een veel langere gebruiksduur," zegt de eigenaar Joe Beentjes. "Onze slijtplaten en roterende schijven blijven werken waar anderen zelf al rijp voor de sloop zijn geworden." 

SSAB heeft een programma met extra dikke platen van Hardox®-slijtplaten met een dikte tot max. 160 mm (6,25") en een sterkte van 350-600 HBW. Afmetingen met extra dikte zijn veelgevraagd bij zwaar bouwmaterieel en landbouwmachines, mijnbouw en recycling – waar grote, aan slijtage onderhevige onderdelen te vinden zijn als brekers, maalwerken, laadbakken en spoorwegtoepassingen. Een zuiver, laag gelegerd staal als Hardox® is essentieel om voortreffelijke eigenschappen te behalen, met een vlakke hardheidscurve en een hoge robuustheid.


Hardox® in My Body geeft apparatuur een meerwaarde

Veel producenten tonen met trots het Hardox® in My Body-logo op hun uitrusting, apparatuur of toebehoren als bewijs dat zij gecertificeerd lid zijn van het Hardox® in My Body-programma van SSAB. Dit logo bevestigt dat het product is vervaardigd met behulp van originele Hardox® slijtplaten. Het betekent dat de vrachtwagens, laadbakken, containers, sloop- en recyclingapparatuur of andere toepassingen strikte kwaliteitsinspecties hebben ondergaan en zijn goedgekeurd door SSAB op het vlak van laswerk, ontwerp en het productieproces.

MB Crusher – dat enkele van 's werelds meest verkochte brekerbakken voor recycling en sloop vervaardigt – is één van de internationaal meer dan 400 leden van het programma. Alle brekerbakken worden hier vervaardigd met Hardox®-slijtplaten. Een ander lid, Genesis Attachments, produceert de grootste blikscharen ter wereld voor sloop en de verwerking van schroot. De scharen van hun gigantische sloopmachine van 420 ton kunnen 2 meter hoge en 85 mm dikke stalen balken snijden, waarbij de apparatuur volgens de operators altijd soepel werkt. 

 

MB Crusher

MB Crusher is wereldwijd marktleider in sloop en recycling en lid van Hardox In My Body. Dankzij de voordelen van Hardox-slijtplaten, de jarenlange samenwerking met SSAB en meer dan 60 jaar grote inzet en hard werk, produceert MB de best verkopende brekerbak ter wereld met meer dan 90% marktaandeel.  

 

Net als veel andere producenten werken deze bedrijven nauw samen met de staalproducent aan innovatieve ontwerpen die zowel de prestaties van hun producten verbeteren, als de tweedehands waarde.

Het programma functioneert als volgt. Klanten vragen bij SSAB een lidmaatschap aan. Daarna analyseren de bouwkundig experts van SSAB de kwaliteit van het laswerk, het productieproces en het ontwerp van het product. Na goedkeuring van een product wordt dit gemarkeerd en krijgt het een unieke ID waarmee tot aan de productiebron – zelfs tot de individuele slijtplaat - getraceerd kan worden wat exact gebruikt is bij de productie.


Genesis shear

Genesis Attachment is lid van Hardox In My Body en produceert de grootste blikschaar ter wereld van Hardox-slijtplaat. Deze kan staal verwerken met een maximale hoogte van 2 meter en een dikte van 95 mm.

 

 

Bedrijfsinformatie: www.ssab.com
Aanvragen voor Hardox in My Body:  hardoxinmybody@ssab.com 
Hardox in My Body-website: www.hardoxinmybody.com

SSAB is een staalbedrijf met vestigingen in Scandinavië en de VS. SSAB biedt producten en diensten met toegevoegde waarde, die in nauwe samenwerking met klanten worden ontwikkeld om een sterkere, lichtere en duurzamere wereld te creëren. SSAB heeft medewerkers in meer dan 50 landen. SSAB heeft productiefaciliteiten in Zweden, Finland en de VS. SSAB staat genoteerd op Nasdaq Stockholm en heeft een secundaire notering op Nasdaq Helsinki. www.ssab.com. 

Volg Hardox®-slijtplaten op sociale media:  Facebook, Instagram, LinkedIn and YouTube.

 

De 3 belangrijkste argumenten om Hardox te gebruiken in recyclingapparatuur:

1. Hogere veiligheid dankzij bestendigheid tegen scheuren. Robuuster staal helpt het risico vermijden van plotselinge defecten.

2. Minder gewicht doordat minder staal nodig is voor de constructie van de apparatuur.

3. Langere gebruiksduur dankzij de hoge kwaliteit en consistente eigenschappen.