180
Newsroom Nuttige last maximaliseren met lichtere, sterkere containers

Nuttige last maximaliseren met lichtere, sterkere containers

In 2001 begon ZPUH JK Milosz Kiedrowski, een containerfabrikant in Noord-Polen, een nauwe samenwerking met het Zweedse bedrijf ILAB Container AB en kreeg zo toegang tot de Scandinavische markt. Toen JK in 2008 begon met het bouwen van lichte containers van extra sterk staal, had het bedrijf een nieuwe staalleverancier nodig. De keuze voor SSAB lag voor de hand.

De productiefaciliteiten van JK liggen te midden van een sereen landschap in Noord-Polen. In de vijf enorme, moderne productiehallen van de onderneming wordt echter druk gesneden, gebogen, gelast, gezandstraald en gelakt. Hier worden de zes meter lange staalplaten van SSAB omgevormd tot lichte containers. Deze gaan vervolgens over de Oostzee naar Scandinavië, waar ze voornamelijk worden gebruikt voor het verzamelen, vervoeren en recyclen van afval.

Het was voor de leiding van JK van het begin af aan duidelijk dat deze containers van staal van SSAB moesten worden gemaakt; niet alleen omdat de meeste Scandinavische klanten dat verwachtten, maar vooral ook vanwege de superieure kwaliteit van het staal van SSAB.

 

“De platen zijn dunner en wegen minder. We benutten bijna 100% van de platen om de prijs hetzelfde te houden als die van standaard containers.”

 

De eerste uitdaging in de samenwerking tussen ILAB en JK was het nieuwe materiaal te leren kennen, te begrijpen hoe gebruik kon worden gemaakt van alle voordelen en te leren hoe de containers het best konden worden gebouwd. Vanaf het begin stonden specialisten van SSAB paraat met uitstekende ondersteuning.

De belangrijkste staalkwaliteiten die JK afneemt van SSAB zijn Strenx™ 700 CR, Strenx™ 700 MC, Hardox® 400 en Hardox® 450. Om de nieuwe staaltypen te kunnen verwerken, kocht JK ultramoderne snij- en buigmachines en nieuwe, deels halfautomatische lasmachines. 

Scandinavische klanten zagen al gauw de voordelen van de nieuwe containers. De containers zijn lichter en sterker dan die van andere fabrikanten en kunnen wel één ton zwaarder beladen worden. Hierdoor, en door hun gestroomlijnde vorm, kunnen brandstofbesparingen van ca. 14% worden behaald bij het vervoer. De containers bieden dus voordelen op zowel milieu- als financieel gebied. 

90% van alle containers die JK voor de Scandinavische markt maakt, zijn inmiddels lichte containers van extrasterk staal van SSAB. De Poolse onderneming is ook lid van de twee klantprogramma's van SSAB: Hardox® In My Body en My Inner Strenx™.

JK had zich ten doel gesteld om de nieuwe lichtgewicht containers voor dezelfde prijs als conventionele, zwaardere containers aan te bieden. En dat is gelukt: het extrasterke staal is wel iets duurder, maar er is minder van nodig om een container te bouwen en het productieproces is eenvoudiger.

CEO en eigenaar Milosz Kiedrowski werkte inmiddels vijf jaar bij JK toen zijn vader, Janusz Kiedrowski die het bedrijf in 1988 oprichtte, onverwacht overleed in 2016. Na deze tragedie moest hij de leiding over de onderneming onmiddellijk overnemen.

En dat gaat hem prima af. De productie is gestegen van 11.000 containers in 2015 tot 15.500 in 2017 en het bedrijf kan nog steeds niet voldoen aan de vraag van zowel Poolse als buitenlandse klanten.

Over ZPUH JK Milosz Kiedrowski

CEO en eigenaar: Milosz Kiedrowski
Gevestigd in: Byslaw, Noord-Polen
Aantal werknemers: 580
Omzet in 2017: PLN 150 mln (EUR 36 mln)
Belangrijkste producten: containers van verschillende maten. Negentig procent van alle grote containers zijn lichte containers, gemaakt van extrasterk staal van SSAB.
De belangrijkste staalkwaliteiten van SSAB zijn: Strenx 700 CR, Strenx 700 MC, Hardox 400 en Hardox 450.


www.jk.com.pl

JK Nuttige last maximaliseren met lichtere, sterkere containers

3:28

In 2001 begon ZPUH JK Milosz Kiedrowski, een containerfabrikant in Noord-Polen, een nauwe samenwerking met het Zweedse bedrijf ILAB Container AB en kreeg zo toegang tot de Scandinavische markt.